2019. december 6., péntek
Feketeerdő torta glutén-, és laktózmentesen
Sosem csináltam még Feketeerdő tortát,úgy látszik most jött el az ideje :)) és mivel nem csináltam még eddig, így receptem sem volt hozzá,bár milliót találtam a neten egyik sem volt nekem az igazi,így a sok receptből alakítottam ki egy sajátot. Mindenképp olyan krémet kellett csinálnom,ami stabil és nem csúszik szét.
Glutén-,és laktózmentesen készítettem.
Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:
2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)
Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)
5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
140 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
10 gr Tutti holland kakaópor
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált liszt és a kakaó keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk így lesz 4 lap.
Meggyes krém:
275 gr meggylé (egy üveg befőttből ennyi lett nekem)
340 gr magozott meggy (ennyi volt az üvegben)
2 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor
50 gr kristálycukor
2 dl víz
A meggylét és a cukrot feltettem forrni,a vízben elkeverem a pudingporokat majd a lassan a forró meggyléhez kezdtem keverni (mint amikor pudingot csinálunk ) ha besűrűsödött és "puffogni" kezd,akkor hozzákevertem a meggyet is. Összeforgattam és kb 2 perc múlva levettem a tűzről.Hagytam hűlni.
Tejszínes krém:
400 ml laktózmentes habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
30 gr porcukor
150 gr laktózmentes mascarpone
A habtejszínt felvertem a habfixálóval, a mascarponet kikevertem a porcukorral,majd a két krémet összeforgattam.
Kakaós krém:
300 ml laktózmentes habtejszín
1,5 csomag Dr Oetker habfixáló
50 gr porcukor
250 gr laktózmentes mascarpone
15 gr Tutti holland kakaópor
A habtejszínt felvertem a habfixálóval, a mascarponet kikevertem a porcukorral és a kakaóporral,majd a két krémet összeforgattam.
Kakaós krém a tortát körbekenni és díszítéshez:
500 ml laktózmentes habtejszín
2,5 csomag Dr Oetker habfixáló
30 gr porcukor
100 gr laktózmentes mascarpone
20 gr Tutti holland kakaópor
A habtejszínt felvertem a habfixálóval, a mascarponet kikevertem a porcukorral és a kakaóporral,majd a két krémet összeforgattam.
A tejszínes, a kakaós és a meggyes krémet külön külön habzsákba tettem és megtöltöttem a lapokat a képen (lentebb) látható módon.Majd hűtöttem pár órát.Aztán körbe kentem az erre szánt krémmel és díszítettem. Oldalára csokilapokat tettem,tetejére kandírozott meggyet.
Címkék:
barna rizsliszt,
desszert,
édes,
kakaós,
laktózmentes,
mascarpone,
meggy,
piskóta,
tejszín,
torta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése