2019. december 29., vasárnap
Gesztenyés szülinapi torta
Szabad kezet kaptam ehhez a tortához,azt mondták vagy csokis vagy gesztenyés legyen és ne legyen kék színű :)) Arany lett :)
Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:
7 db L-es tojás
210 gr kristálycukor
105 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
105 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük mindkettőt kb 25-30 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.
Krém:
750 gr mascarpone
500 gr natúr gesztenyemassza (Lidlben vettem 100% gesztenye)
2 dl habtejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló
1/2 üveg rumaroma
50 gr Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (így kérték,hogy a krém édesítős legyen) de ha valaki cukorral akarja akkor 100-120 gr cukor attól függ,hogy a gesztenyemassza cukros e és,hogy ki mennyire szereti édesen a krémet.
A mascarponét kikeverjük a kiolvadt gesztenyével és az édesítővel. A tejszínt felverjük a habfixálóval és a gesztenyés krémhez keverjük.Majd a rumaromát is bele keverjük,elhagyható ha valaki nem szereti. Ha lágy a krém,akkor mehet hozzá a zselatin fix is,nekem most nem volt lágy.
3 felé vesszük a krémet és megtöltjük a tortát.HŰTJÜK.
Vajkrém:
200 gr teavaj
200 gr porcukor
Habosra keverjük. Megkenjük a kihűtött torta oldalát és tetejét. Ismét hűtjük.
Fondanttal burkoljuk,díszítjük.
A cukorcsipkét az oldalára kész csipkeporból készítettem. Innen rendeltem.Nem a dobozon lévő használati utasítást követtem,hanem 70 fokos sütőben 20-25 percig szárítottam,ez függ a forma mélységétől.Van amelyiknek elég a 20 perc,de van amelyiknek a 25 is kevés,nézegetni szoktam időnként, és ha nem ragad a teteje akkor kiveszem.Ehető aranyporral színeztem a már kész csipkét amit egy kevés színtelen vanília aromában oldottam fel.
Címkék:
alfa mix,
barna rizsliszt,
cukorcsipke,
desszert,
édes,
fondant,
gesztenye,
mascarpone,
piskóta,
szülinap,
tejszín,
torta,
ünnep
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése