Egy volt kolléganőm 80 éves anyukájának sütöttem.
Most is a jól bevált Rozi féle receptet használtam,amely megtalálható a hivatkozásra kattintva,a facebook csoportban,aki tag csak az látja a posztot.Most egy kicsit átvariáltam a receptet.
Hozzávalók a piskótához 16 cm-es formához:
6 db L-es tojás
60 gr Szafi négyszeres erősségű édesítő
20 gr Barna rizsliszt
200 gr őrölt mandula (Lidlben szoktam venni amikor akciós,mert nem állandó termék)
4 gr Lucullus szódabikarbóna
6 db L-es tojás
60 gr Szafi négyszeres erősségű édesítő
20 gr Barna rizsliszt
200 gr őrölt mandula (Lidlben szoktam venni amikor akciós,mert nem állandó termék)
4 gr Lucullus szódabikarbóna
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá lassan az édesítő,ha szép fényes akkor mehet hozzá a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a tojássárgák,akkor már csak szilikon spatulával keverjük hozzá a liszt az őrölt mandula és a szódabikarbóna keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 16 cm-es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 40 percig. Tűpróba!!!
Ha kihűt akkor 4 felé vágjuk.
Krém:
500 gr zsírszegény túró (lehet félzsíros is)
250 gr mascarpone
2 db bio citrom reszelt héja
60 gr frissen facsart citromlé
175 gr natúr joghurt
1,5 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix (30 gr)
A túrót keverjük ki a mascarponeval és az édesítővel,majd tegyük hozzá a zselatin kivételével az összes hozzávalót.Mikor már egynemű a krém, akkor keverjük bele a zselatin fixet.Én először egyet tettem,de mivel messzebb útra vitték ,ezért még került bele egy fél csomag.Nem akartam,hogy szét csússzon.
Három egyforma részre vesszük a krémet,és megtöltjük a tortát. HŰTJÜK!
Egy éjszakát hűtőben volt.
Másnap elkészítettem a Marton Rita féle orosz
ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita
szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan
el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj kell. Én most mivel cukormentes tortát csináltam,így nehéz volt olyan csokit szerezni,de jó hogy van itthon a Delight fehér csoki alternatíva,ami tejmentes,vegán,gluténmentes, paleo,cukormentes.
Orosz ganache burkoláshoz:
110 gr Delight fehér csoki (innen:diszkontdiéta)
300 gr teavaj (ennyi kellett bele)
A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes krémet kapunk. Színeztem. Ezzel kentem körbe a tortát és maradt a díszítéshez is.Tetszőlegesen díszítjük.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj kell. Én most mivel cukormentes tortát csináltam,így nehéz volt olyan csokit szerezni,de jó hogy van itthon a Delight fehér csoki alternatíva,ami tejmentes,vegán,gluténmentes, paleo,cukormentes.
Orosz ganache burkoláshoz:
110 gr Delight fehér csoki (innen:diszkontdiéta)
300 gr teavaj (ennyi kellett bele)
A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes krémet kapunk. Színeztem. Ezzel kentem körbe a tortát és maradt a díszítéshez is.Tetszőlegesen díszítjük.
Olvasztottam meg Delight csokit,színeztem és azzal csurgattam le az oldalát.
Én nem akartam tenni rá gyümölcsöt,de azt mondták tegyek egy keveset.Csináltam képet a gyümölcs nélküli verzióról is 😆Szerintem az szebb volt 😆
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése