2021. július 11., vasárnap

Glutén-, és laktózmentes gesztenyés névnapi torta

 


Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt
75 gr Schar Mix B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

750 gr laktózmentes mascarpone
750 gr gesztenyemassza (cukrozott,Lidlből)
5 dl laktózmentes habtejszín
100 gr porcukor (ha natúr gesztenyemasszát veszünk,akkor több cukor kell)
1/2 üveg rumaroma

A mascarponét,a porcukrot és a folyékony tejszínt keményre verjük,egy nagyon jó állagú kemény krémet kapunk,majd hozzákeverjük a kiolvadt gesztenye masszát és a rumaromát. Arra figyeljünk,ha natúr masszát veszünk, akkor több cukor kell bele. 3 felé vesszük a krémet és megtöltjük a lapokat.HŰTJÜK.

Vajkrém:

400 gr laktózmentes teavaj
400 gr porcukor

Habosra keverni.Körbekenjük a tortát,hűtjük. Ami maradt meg krém színeztem és azzal a krémmel még néhol bekentem a torta oldalát, simítóval végighúztam majd a simító egyik sarkát alul a krémbe nyomtam és miközben forgattam a tortát a simítót hullámosan mozgattam a torta oldalán a krémbe,alulról felfelé haladva.Így kaptam azt az érdekes mintát.
Liofilizált málnát tettem rá :)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése