2021. augusztus 4., szerda

Glutén-, és tejmentes barackos torta barack zselé betéttel



Tejmentes tortát mindig nehezebb csinálni ,mint simát,kötve van a kezem, nem használhatom a jól megszokott mascarponet,tejszínt , vajat. Csak növényi dolgokat.
Most barackos ízben kellett készítenem.

Hozzávalók a piskótához,16 cm-es tortaformához:

4 db M-es tojás
120 gr kristálycukor
60 gr barna rizsliszt
60 gr Schar B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es formába öntöttem,a formának nincs alja, mert ez csak egy állítható torta gyűrű, így sütőpapírral körbecsomagoltam,tepsibe tettem és úgy öntöttem bele a tésztát, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

450 gr sárgabarack tisztán mérve
10 gr Lucullus étkezési zselatin
50 gr víz
80 gr kristálycukor
 
375 ml mandulatej
1,5 csomag (60 gr) Dr Oetker vanília puding
250 ml Meggle decor (tejmentes habalap)

A hideg vízbe beleöntöm az étkezési zselatint és hagyom duzzadni.
Az apró kockára vágott sárgabarackot fel teszem a cukorral forrni.Ha felforrt leveszem a tűzről. Kb 20 perc múlva hozzá adom a megduzzadt zselatint és elkeverem,míg a zselatin elolvad.Pár darab barackot veszek ki ,ez a macaronhoz kell,a többit botmixerrel nagyjából (nem kell teljesen) összeturmixolom.
150 gr barackot veszek ki a tálból,mert ez kell a zseléhez a többit hűtöm, amíg a zselé kihűl és kezd dermedni.
Amit ki vettem 150 gr barack,azt egy folpackkal kibélelt kb 14 cm átmérőjű tálba teszem,és hűtőbe rakom dermedni.Lényeg,hogy kisebb legyen mint a torta átmérője.

A mandulatejben megfőzöm a pudingport.Hűtöm.Ha kihűlt botmixerrel pürésítem (az állás alatt kemény lesz és darabos,ezért kell pürésíteni)
A megglét felverem.
Ha a puding és a zselé is kihűlt összekeverem a kettőt plusz a felvert habot is hozzá adom. Itt még lágy lehet a krém,ezért 1 csomag expressz zselatin fixet lehet tenni bele,nekem most nem volt lágy így nem tettem bele.Három felé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat. A középső krém tetejére tettem a megdermedt zselét és amennyire tudtam belenyomkodtam a krémbe. Majd rá helyeztem a harmadik lap piskótát,arra megint krém és végül a negyedik lap piskóta. Érdemes torta karikába betölteni és egy éjszakát hűtőben pihentetni.Másnap burkoltam.

Burkolás Marton Rita féle orosz ganache:

150 gr Delight fehércsoki alternatíva (ez tejmentes,cukormentes,vegán is)
250 gr Rama laktózmentes (ez tejmentes is,mert rajta van a vegán jel)

A csokit megolvasztom,majd ha már nem meleg, akkor kockánként hozzákeverem robotgéppel a ramat.
Ezzel a krémmel nagyon jól lehet burkolni.

Macaron:

A macaronokat a Macaron Paradise pihentetés nélküli francia macaron receptjét használtam,annyi változtatással, hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel és résnyire nyitott sütő ajtónál kb 14 percig.Az ajtót egy edényfogó kesztyűvel támasztottam ki.

Macaron töltelék csoki ganache:

50 gr J.D.Gross 70%-os étcsoki (Lidlben kapható, tejmentes is)
100 gr Meggle decor

A meggle-t felmelegítem ,majd hozzáöntöm az összedarabolt csokihoz és elkeverem.Ha híg a krém hűtőbe teszem. Lehet habosítani is vagy így hagyni. Ezzel a krémmel töltöttem meg a macaronokat,közepére tettem egy darab barackot amit félre tettem azelőtt.

Díszítjük a tortát tetszőlegesen.
Olvasztott Delight fehér csokival csurgattam le a tortát.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése