2020. július 18., szombat

KFC torta csokis töltelékkel


Étel tortát még nem csináltam,nagy kihívás volt :) a fiam barátnőjének az öccse kapta :) Gondolom nem kell leírnom,miért pont ezt 😀😀

Piskóta 35*25 cm tepsihez:

8 db L-es tojás
240 gr kristálycukor
240 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta) azaz új nevén It's us Miklos' universal mix

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük mindkettőt kb 25-30 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt akkor először függőlegesen ketté vágtam a piskótát majd vízszintesen is,így lett négy lap.

Krém:

1000 gr mascarpone
250 gr olvasztott 70 %-os étcsoki
10 gr (1 evőkanál) kókuszzsír (a csokival együtt olvasztjuk fel)
150 gr porcukor
200 ml habtejszín (nem kell felverni)
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
50 gr csokicsepp (elhagyható)
50 gr csoki reszelék/lap (elhagyható)

A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzáadjuk a habtejszínt (folyékony állapotban) tovább verjük robotgéppel és ha már kemény a krém, akkor jöhet az olvasztott, de nem meleg csoki lassan csurgatva.Jól elkeverjük.Ha lágy lenne a krém akkor mehet bele expressz zselatin fix,én még tettem bele csokicseppet és csokireszeléket,lentebb képen mutatom.
Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat. Hűtjük.

Ha már jól megdermedt a krém a tortában ,akkor a torta mind a négy oldalából vágunk le kb 1-1,5 cm vastag darabokat. Ezek a leeső részek fogják a "rántott hús" alapját adni :) Ezt összegyúrmászoljuk,mivel van benne krém is, jól össze kell neki állni. Ha valamiért száraz lenne (nem volt elég krém benne) akkor egy kis tejet löttyinthetünk hozzá. Olyasmi állagot kell kapni mint a kekszgolyó. :) Hűtőben pihentetjük.

Orosz ganache burkoláshoz:

150 gr Bourbon vaníliás fehér csoki (JD Gross lidlből)
250 gr teavaj

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj kell,de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szobahőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk. Ezzel kentem körbe a tortát. Maradt krém azt pedig a rántott húsnál használjuk fel.

Közben a massza amit hűtőbe tettünk a rántott húshoz,dermedt annyit ,hogy kézzel 3 db egyforma méretű hús formát csináljunk.Kenjük körbe a maradék orosz ganache-al és hűtsük.
Én úgy oldottam meg a panírt,hogy törtem össze gluténmentes piskóta korongot (innen:diszkontdiéta) plusz tettem hozzá mandula krokkant és abba forgattam a "húst" így olyan volt mintha panírozva lenne,a sült színt úgy értem el,hogy barna és sárga fractal gél ételfestéket oldottam fel kevés színtelen aromában és azzal ecsetelgettem be a panír felületét.
A sült krumplit sárgára színezett smartflex velvet burkoló masszából csináltam ,amit kicsit színeztem barna festékkel,de csak épphogy.
A paprikát,borsot, feliratot és a torta oldalát szintén smartflex velvetből készítettem.
A KFC logó ehető papírból van,azt rendeltem.
A torta mérete 20*15*13 cm lett


















 Csokicsepp és csokireszelék a töltelékbe

 Piskóta korong a "prézlihez"


2 megjegyzés: