2021. március 30., kedd

Glutén-, és tejmentes főzött csokis torta

 


Sokszor csináltam már ilyen tejmentes főzött csokis tortát,szerintem nagyon jó recept.

Hozzávalók a piskótához,18 cm-es formához:

5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr  barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Doves farm süteményliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 18 cm-es formába öntöttem,a formának nincs alja, mert ez csak egy állítható torta gyűrű, így sütőpapírral körbecsomagoltam,tepsibe tettem és úgy öntöttem bele a tésztát, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

3 db L-es tojás
150 gr cukor
25 gr holland kakaópor
5 dl mandulatej
2 csomag (80 gr) DR Oetker vanília puding
150 gr 70%-os étcsoki (Lidlben veszem J.D.Gross,ez tejmentes is)
150 gr Rama Laktózmentes (ez tejmentes is)

A mandulatejben megfőzzük a pudingport.Cukor nem kell bele. Hűtjük.
A tojásokat összekeverjük a cukorral és a kakaóporral,fém keverőtálba tesszük és vízgőzre rakjuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. Levesszük a vízgőzről,belekeverjük a 150 gr étcsokit apránként, kavargatjuk míg el nem olvad,közben vissza rakjuk pár percre a vízgőzre,2-3 perc. Majd teljesen kihűtjük. Hozzákeverjük a kihabosított Ramat és a kihűlt pudingot. A puding valószínű,hogy kemény lesz és darabos,én botmixerrel szoktam pürésíteni mindig,és azután keverem hozzá a krémhez. Egy isteni finom kémet fogunk kapni :) A margarin elhagyható belőle,de akkor kevesebb lesz a krém.Hűtjük a krémet ha lágy lenne,nekem nem volt az.
Három felé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.Hűtjük ismét.

Orosz ganache a fondant alá:

125 gr 70%-os étcsoki (JD Gross Lidlből ez tejmentes)
250 gr Rama Laktózmentes (ez tejmentes is)

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.Csak az látja, aki csoport tag.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű margarint kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a margarint,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk.Ezzel kentem körbe a tortát.

Smartflex velvettel burkoltam.
 
A Macaron recept BebePiskóta receptje alapján készült,melyet itt megtaláltok. Annyit változtattam,hogy én 130 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel, 13-14 percig és most nem pihentettem sütés előtt.Sütés közben a sütő ajtó résnyire nyitva volt,egy edényfogó kesztyűvel "támasztottam" ki.Nekem sok volt ami a videóban van sütési idő.Úgy megég,ki kell tapasztalni. Őrölt mandulát használtam és nem mandula lisztet.A macaronokat málna lekvárral töltöttem.
 
Rizslapos technika a kehely díszhez:
 
Ennek a lényege,hogy a rizspapírt beáztatjuk a színezékes langyos vízbe kb 2 percre,mikor már puha a rizspapír,formára tesszük.Én egy üveg kis tálkát fordítottam meg és arra tettem a rizslapot ,amelyet megformáztam a tálkán,olyanra amilyenre szeretném,hogy megszáradjon. Kb 24 óra kell neki.Radiátoron pár óra.



 

 
 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése