Kollégám a házassági évfordulójukra kérte a feleségének,ő nagyon szeret spinningelni így ebben a témában kérte a tortát :)
Hozzávalók a piskótához ,18 cm-es formához:
5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt
75 gr Schar B kenyérliszt
5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt
75 gr Schar B kenyérliszt
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 18 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 18 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 40-45 percig. Tűpróba!!!
Ha megsült és kihűlt a piskóta,akkor négyfelé vágjuk,töltjük.
Krém:
750 gr mascarpone
200 gr habtejszín (nem kell felverni)
125 gr bourbon fehér csoki (Lidlben vettem J.D.Gross márka)
1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
A csokit és a kókuszzsírt együtt felolvasztjuk.
A mascarponet a tejszínnel felverjük keményre,majd ha kihűlt a csoki ,akkor belecsurgatjuk a mascarpones krémbe,miközben robotgéppel verjük.
3 felé vesszük a krémet és töltjük a tortát,a középső krémbe tesszük az áfonya zselét.
Áfonya zselé:
300 gr áfonya
1 evőkanál cukor
1 csomag Dr oetker expressz zselatin fix
Az áfonyát kicsit megnyomkodjuk,hogy legyen leve és a cukorral fel tesszük főzni,kavargassuk le ne égjen,egy idő után több levet enged,ha felforrt félre tesszük hűlni,ha kihűlt keverjük bele a zselatin fixet és az egészet öntsük egy olyan folpackkal kibélelt tálba, ami kisebb átmérőjű mint a torta. Ez a torta 18 cm átmérő,tehát a tál legyen 15-16 cm. Dermesztjük. Ha megdermedt akkor helyezzük bele a középső sor krémbe.
Burkolni vajkrém:
200 gr teavaj
200 gr porcukor
Habosra keverjük,ezzel burkoljuk a tortát.Hűtjük.
Fondanttal vagy smartflex velvettel burkoljuk.Én smartflexet használtam.
Az egyedi beszúrót rendeltem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése