2021. október 29., péntek

Glutén-, és tejmentes főzött csokis szülinapi torta


Gitározni szerető 20 éves fiatal srácnak készült a torta :)

Hozzávalók a piskótához,22 cm-es formához:

7 db M-es tojás
210 gr kristálycukor
105 gr Schar B kenyérliszt
105 gr barna rizsliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk így lesz 4 lap.
 
Krém:

6 db M-es tojás
250 gr cukor
60 gr holland kakaópor
1 liter mandula-rizstej
3 csomag Dr Oetker vanília puding (120 gr)
250 gr 70%-os étcsoki (Lidlben veszem J.D.Gross,ez tejmentes is)
250 gr Rama Vegan

A mandula-rizstejben megfőzzük a pudingport.Cukor nem kell bele. Hűtjük.
A tojásokat összekeverjük a cukorral és a kakaóporral,fém keverőtálba tesszük és vízgőzre rakjuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük.Levesszük a vízgőzről,belekeverjük a 250 gr étcsokit apránként, kavargatjuk míg el nem olvad,közben vissza rakjuk pár percre a vízgőzre,2-3 perc. Majd teljesen kihűtjük. Hozzákeverjük a kihabosított Ramat és a kihűlt pudingot. A puding valószínű,hogy kemény lesz és darabos,én botmixerrel szoktam pürésíteni mindig,és azután keverem hozzá a krémhez. Egy isteni finom kémet fogunk kapni :) A margarin elhagyható belőle,de akkor kevesebb lesz a krém.Hűtjük ha van idő pár órát.Én egy éjszakát szoktam.
Három felé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.Hűtjük ismét.
 
Orosz ganache a fondant alá:
 
150 gr 70%-os étcsoki
250 gr Rama vegan

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj (most margarin)  kell, de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű margarint kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a margarint,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk.Ezzel kentem körbe a tortát. Hűtjük.

Burkoljuk,díszítjük.

A beszúrót és a cukorlapot (gitár,hangjegyek) rendeltem.

Macaron:

A macaronokat a Macaron Paradise pihentetés nélküli francia macaron receptjét használtam,annyi változtatással, hogy én 110 fokon sütöttem 12-14 percig alsó felső sütésen hőlégkeveréssel és résnyire nyitott sütő ajtónál. Az ajtót egy edényfogó kesztyűvel támasztottam ki a sütés ideje alatt.

Macaron töltelék csoki ganache:

50 gr J.D.Gross 70%-os étcsoki (Lidlben kapható, tejmentes is)
100 gr Meggle decor

A meggle-t felmelegítem ,majd hozzáöntöm az összedarabolt csokihoz és elkeverem.Ha híg a krém hűtőbe teszem. Lehet habosítani is vagy így hagyni. Ezzel a krémmel töltöttem meg a macaronokat.
Díszítjük a tortát tetszőlegesen.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése