2021. február 19., péntek

Glutén-, és tejmentes epres torta


 
Egy tejérzékeny kicsi lánynak szülinapjára készítettem.

Hozzávalók a piskótához,22 cm-es formához:
 
7 db L-es tojás
210 gr kristálycukor
210 gr Doves farm sütiliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk így lesz 4 lap.
 
Krém:

750 gr eper
20 gr Lucullus étkezési zselatin
1 dl víz
100 gr kristálycukor
 
750 ml mandulatej
3 csomag Dr Oetker vanília puding
250 ml Meggle decor (tejmentes habalap)
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A vízbe beleöntöm az étkezési zselatint és hagyom duzzadni.
Az epret össze turmixolom és fel teszem a cukorral melegedni.Ha felforr leveszem a tűzről.10 perc múlva hozzá adom a megduzzadt zselatint és elkeverem,míg a zselatin elolvad.Hűtöm amíg az eperzselé megkeményedik.
A mandulatejben megfőzöm a pudingport.Hűtöm.Ha kihűlt botmixerrel pürésítem (az állás alatt kemény lesz és darabos,ezért kell pürésíteni)
A meggle decort felverem.
Ha a puding és az eper is kihűlt összekeverem a kettőt plusz a felvert decort is hozzá adom. Itt még lágy lehet a krém,az is,ezért két csomag expressz zselatin fixet tettem bele és hűtöttem. A zselatin kifejti hatását és a hűtőben jól meg fog dermedni a krém.Három felé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.Érdemes torta karikába betölteni és egy éjszakát hűtőben pihentetni.
 
Svájci vajkrém burkolni:
 
190 gr tojásfehérje (kb 6 db M-es tojás fehérje)
340 gr Rama laktózmentes (ez tejmentes is, mert rajta van a vegan embléma)
260 gr kristálycukor
Színezék

Az elkészítése itt található:Tortautca ,viszont én nem pont azokkal az arányokkal dolgoztam,mint a linken,de az elkészítési módja ugyanaz.

A figurát és a díszítést smartflex welvetből készítettem.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése