2021. április 16., péntek

Gesztenyés mascarpones tejszínes szülinapi torta


 
Egy 2 éves pici lánynak készítettem :)

Mindent én csináltam,a macaronok most lettek a legszebbek (erről írok külön blogbejegyzést majd).

Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es formához:

7 db L-es tojás
210 gr kristálycukor
105 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
105 gr Schar mix B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melyeknek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

750 gr mascarpone
500 gr gesztenyemassza (Lidlben vettem)
2 dl habtejszín (nem kell felverni)
1 üveg rumaroma
100 gr porcukor (ha natúr gesztenyemasszát veszünk,akkor több cukor kell)

A mascarponét,a porcukrot és a folyékony tejszínt keményre verjük,egy nagyon jó állagú kemény krémet kapunk,majd hozzákeverjük a kiolvadt gesztenyemasszát és a rumaromát. Arra figyeljünk,ha natúr masszát veszünk, akkor több cukor kell bele. 3 felé vesszük a krémet és megtöltjük a lapokat.HŰTJÜK.

Vajkrém:

300 gr teavaj
300 gr porcukor

Habosra keverjük,esetleg színezni is lehet. Megkenjük a kihűtött torta oldalát és tetejét. Díszítjük.

A Macaron recept BebePiskóta receptje alapján készült,melyet itt megtaláltok. Annyit változtattam,hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel, 13-14 percig és most nem pihentettem sütés előtt.Sütés közben a sütő ajtó résnyire nyitva volt,egy edényfogó kesztyűvel "támasztottam" ki.Nekem sok volt ami a videóban van sütési idő.Úgy megég,ki kell tapasztalni. Őrölt mandulát használtam és nem mandula lisztet.

Tölteni az alábbi krémmel töltöttem:

85 gr (fél tubus) sűrített tej
125 gr puha teavaj
40 gr pisztáciavaj/paszta

A sűrített tejet a puha vajjal jól kikeverjük,majd hozzáadjuk a pisztácia pasztát és azzal is alaposan elkeverjük.Megtöltjük a macaronokat.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése