2021. május 27., csütörtök

Epres mascarpones szülinapi torta

 
Kettős szülinapra készült egy testvérpárnak 😊

Hozzávalók a piskótához 20 cm-es formához:

6 db L-es tojás
180 gr kristálycukor
90 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
90 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 20 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 20 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!!
Ha megsült és kihűlt a piskóta,akkor négy felé vágjuk.

Eper zselé:

550 gr eper
15 gr Lucullus étkezési zselatin
70 gr víz

A vízbe beleöntöm az étkezési zselatint és hagyom duzzadni.
Az epret össze turmixolom és fel teszem melegedni.Ha felforr leveszem a tűzről.20 perc múlva hozzá adom a megduzzadt zselatint és elkeverem,míg a zselatin elolvad.Hűtöm amíg az eperzselé kihűl és valamennyire elkezd keményedni.

Krém:

500 gr Mascarpone
100 gr porcukor 
4 dl habtejszín (nem kell felverni)
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A mascarponet kikeverjük a porcukorral és a folyékony habtejszínnel,majd ha az eper kihűlt, akkor a kettőt összekeverjük, hozzáadjuk az expressz zselatin fixet, lágy lesz még a krém, ezért hűtjük.Hűtőben meg fog dermedni.
3 felé vesszük a krémet. Megtöltjük a tortát.
Én tortagyűrűben állítottam össze a ,mert így nem folyt ki a krém.Hűtöttem pár órát,ekkorra nagyon jól megdermedt a krém a tortában és jól lehetett burkolni.

Vajkrém a fondant alá:

250 gr teavaj
250 gr porcukor
Habosra keverjük és körbekenjük a tortát.Hűtjük.
Ha megdermedt rajta a vajkrém,akkor fondanttal vagy smartflex velvettel beburkoljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése