2019. március 29., péntek

Párizsi krémes torta


Szülinapra készítettem glutén-, és laktózmentesen :)

Hozzávalók egy piskótához ,25 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
80 gr rizsliszt (innen:egészségmarket)
80 gr Doves farm sütiliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált liszteket óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém: (innen és a 2-es számú receptet használtam,csak nagyobb adagot)

4,2 dl laktózmentes habtejszín
600 gr kristálycukor
240 gr Tutti holland kakaópor (ez gluténmentes)
600 gr laktózmentes teavaj

A tejszínt a cukorral folyamatos keverés mellett felfőzzük. Nem forraljuk, csak addig melegítjük, míg csípős lesz.
Beletesszük a kakaót és 15 dkg vajat, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a két ujjunk közé véve egy kis krémet nyúlós állagot nem tapasztalunk. Egy éjszakát hűlni hagyjuk.
Másnap a maradék vajat kihabosítjuk, és belekeverjük apránként a sűrű krémet.
4 felé vesszük a krémet (az egyik rész kisebb legyen mint a többi ,mert ezzel kenjük körbe a tortát) és megtöltjük a lapokat,majd körbe kenjuk és a tetejére is teszünk,HŰTJÜK.

Vajkrém a díszítéshez:

250 gr laktózmentes teavaj
250 gr porcukor
Ételfesték

A vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd adagokra szedjük és színezzük. Díszítjük a tortát.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése